loading...

Ervaar MANFULNESS!

Kom kennismaken!

Geïnteresseerd in wat MANFULNESS voor jou kan betekenen?

  Echte mannen…

  • DoorGuido Stalman
  • 05/04/2019

  Ben jij een man? Kauw dan eens op het volgende:
  Dat het politieke klimaat verandert is duidelijk. Het lijkt een tijd van verharding, toenemende spanning en onverdraagzaamheid. Angry white men zoals Wilders, Trump en Poetin slaan om zich heen en hongeren naar macht.

  De haat, hebzucht en onwetendheid die hier aan ten grondslag liggen komen mijn inziens voort uit angst. Angst voor andere culturen, andere geloven, andere seksuele voorkeuren, de andere sekse en angst dat er niet genoeg is voor iedereen.

  Haten, stigmatiseren, onderdrukken en geweld plegen doen we dus vanuit angst. En achter machovertoon zit een gebrek aan mannelijk zelfvertrouwen, wat heel gemakkelijk leidt tot een vlucht in destructieve tendensen als geweld en onderdrukking. Met de gevolgen worden we dagelijks geconfronteerd: aanslagen, oorlogen en een toenemende haat voor alles wat anders is. Ook op microniveau lijken machogedrag, homo- en vrouwonvriendelijkheid en wantrouwen t.o.v. andere religies en culturen (nog steeds) de gewoonste zaak van de wereld. Al is het maar in de vorm van een grap.

  Maar ik ben van mening dat dit alles niets met moed, stoer-zijn of echte mannelijkheid te maken heeft. Sterker nog, het is onbenullig. Haten is zelf het vergif drinken dat voor de ander bedoeld is. Hebzucht is het tevergeefs voeden van een onstilbare honger. En tenslotte weet ieder weldenkend mens dat haat alleen maar nog meer haat creëert. Dit zijn oeroude wetten.

  Daarom stel ik mij regelmatig de vraag wat échte mannelijkheid is. Volgens mij heeft dat te maken met zacht-moedig durven zijn.
  Een echte man handelt niet vanuit angst maar vanuit liefde voor de waarheid en vanuit respect voor zichzelf én de ander. Die houding van compassie en ook zachtheid vereist moed. De moed om je kwetsbaar op te stellen en je niet verschuilen achter machogedrag.
  Een echte man heeft de moed om niet weg te lopen voor de angsten die hij voelt, en die angst niet te bedekken met haat. Hij heeft de moed om problemen en angsten onder ogen te zien, die (gezamenlijk) te onderzoeken en zo te zoeken naar een oplossing. Hoe lastig of hoe uitdagend dit ook is.

  Een echte man durft in een tijd als deze een standpunt in te nemen. En durft te verbinden, in plaats van te polariseren. Echte mannen staan op in een tijd als deze en laten krachtig hun stem horen. En zijn bereid om te vechten voor respect, liefde en diepe wijsheid. Ook op micro-niveau. Durf daarom regelmatig stil te staan bij de vraag of je gedachten, woorden en acties bijdragen aan een (zelf)-vergiftigende haat of juist aan liefde en dus geluk. En durf vervolgens te kiezen.

  P.s. Deel of reageer gerust!