loading...

Ervaar MANFULNESS!

Kom kennismaken!

Geïnteresseerd in wat MANFULNESS voor jou kan betekenen?

  Mindfulness voor mannen
  (artikel over ons in Esquire)

  • DoorGuido Stalman
  • 05/04/2019

  We hebben het over mindfulness. Je weet wel, het concept van innerlijke zen die onlosmakelijk gekoppeld zit aan meditatie en yoga en veganistisch eten en ander hip(pie) gedrag. Dat vrouwengedoe.

  Ho. Even stoppen met denken (of, uh, even minder mindful worden?) en die associaties loslaten. Mindfulness kan ook voor mannen zijn en hoeft geen hippieshit voor te stellen. Mindfulness is nuttig, heel nuttig zelfs, en is een belangrijke tool om het allerbeste uit jezelf en je leven te halen. Een relaxter, stressvrij, effectief, moedig en evenwichtig leven. Want dat willen we allemaal wel, toch?

  We spreken mindfulnesstrainer Guido Stalman, de man acht jaar geleden begon met trainen om mindful te leven. Hij is er eigenlijk heel positief over, zonder vage hippie-dude te zijn. Hij heeft samen met een compagnon de cursus Manfulness opgezet. In een maatschappij die geteisterd wordt door stress en burnouts, steek je hier vast wat van op.

  “Je moet regelmatig even stilstaan en checken wat er echt gaande is”
  Hoi Guido, je bent een website over mindfulness begonnen. Waarom heb je dat gedaan?

  “Ik ben acht jaar geleden begonnen met het geven van mindfulnesstrainingen. Na mijn carrière als bedrijfsleider en later interim directeur had ik me simpelweg bedacht dat ik het anders ging aanpakken. Dat deed ik door het geven van mindfulnesstrainingen en daardoor is de website ontstaan.”

  Waarom stopte je met je carrière in het bedrijfsleven?
  “Ik liep tegen een burnout aan en ben mezelf gaan afvragen ‘wat vind ik nu cool aan wat ik doe en wat niet’. Ik vond het al super leuk om te kijken hoe ik het optimale uit mezelf kon halen, of uit mensen om me heen, en dat werd door de burnout alleen maar versterkt.”

  Dus zo’n bijna-burnout was enigszins positief voor je?
  “Ja, door de burnout ging ik even met de billen bloot nadenken over waar het spaak liep. En dat betekent dat je je leven gaat finetunen – het hoeft alleen niet altijd te betekenen dat je van partner of van baan gaat veranderen, maar dat je dingen net even anders aanvliegt.”

  En dat finetunen is mindfulness?
  “Dat is waar we in de mindfulnesstrainingen naar kijken. Welke conditioneringen, programma’s, gewoontes heb je? En welke zijn helpend? Welke zijn niet helpend? Dan moet je daartussen onderscheid kunnen maken door regelmatig, al is het maar heel kort, stil te staan en te checken wat er nu écht gaande is. Wat er écht nodig is.”
  Dat klinkt heel makkelijk, maar is waarschijnlijk een stuk lastiger in de praktijk.

  “Nou, weetje, we hebben als mens heel erg de neiging om uit gewoontes te reageren. Sommige patronen zijn super handig en sommige ook echt niet. Het verschilt ook per situatie wat er nodig is, dus als we elke keer op de automatische piloot reageren, dan is de kans groot dat die reactie niet de meest handige is. Door hierbij stil te staan en te leren om betere beslissingen te nemen kan je een stuk effectiever leven.”

  En dat moet je oefenen?
  “Mannen leren het beste door gewoon te doen. Voelen, ervaren. Gewoon aan de slag gaan, niet eindeloos praten. Het gaat om het verbinden van het hoofd, hart en ballen, zoals we in het mannenwerk zeggen.”
  Wat is het mannenwerk?

  “Een soort tak van mindfulness waarin het man zijn wordt besproken. Een stuk relaxter doordat het onder mannen zelf is, en het geeft mannen vooral duidelijkheid in het leven.”

  Wat voor mannen doen de cursus?
  “Gewoon, mannen die met iets zitten. Mannen die een burnout hebben gehad, of mannen die doorhebben dat ze niet lekker in hun vel zitten, of mannen die een succesvoller leven willen hebben. Het kan iedere man zijn. Iedere man zou het moeten doen.”

  Zijn er nog oefeningen die mannen kunnen doen wanneer ze tijd hebben, in de auto of in de wachtkamer of iets dergelijks, om mindfulness onder de knie te krijgen?

  “Er is eigenlijk geen quick fix. We willen allemaal ons leven optimaliseren, maar dat kost tijd. Zelfzorg is geen foefje, daar is geen shortcut voor. Het is een kwestie van vaak bij jezelf checken, voelen, wat jij wil en wat daarvoor nodig is. Mindfulness is een vaardigheid die je jezelf moet aanleren.”

  Kan je die vaardigheid mooi op je CV zetten. Maar hoe leer je het jezelf aan?
  “Door constant bij jezelf te checken hoe je je voelt, zoals ik al eerder zei, en te kijken welke dingen in het leven voor jou van belang zijn. Het is oefenen, oefenen, oefenen, maar uiteindelijk zal je levenskwaliteit alleen maar beter worden.”